Text/HTML

Wat betekent de Brexit voor het versturen van pakketten?

Er is nog steeds onduidelijkheid over de Brexit. Wordt het een deal of no deal? DPD is al maanden bezig om, bij welke keuze het ook wordt, jouw pakketten ook na de Brexit zo snel en efficiënt mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk te versturen. Met de informatie die we nu hebben, informeren we je vast over de gevolgen. Omdat er nog steeds onduidelijkheid is, weten ook wij niet per wanneer en in welke vorm Brexit gevolgen gaat hebben. Als we nieuwe informatie hebben, wordt deze pagina weer geüpdatet.

Wat verandert er bij Brexit om een pakket naar het Verenigd Koninkrijk te sturen?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
1. Je moet extra informatie doorgeven voor het opmaken van douaneformulieren. De douane wil precies weten wat er in het pakket zit en wat de waarde daarvan is.
2. Pakketten worden alleen aan huis bezorgd, niet meer in een Pickup parcelshop.
3. Het duurt iets langer voordat het pakket op zijn bestemming is. Je moet rekening houden met minstens 1 dag extra. Dit heeft te maken met eventuele controles bij de grens en de btw en invoerrechten die een ontvanger eerst moet betalen voordat het pakket bezorgd wordt. Dat wil zeggen dat pakketten naar Verenigd Koninkrijk in minimaal drie tot vier dagen en pakketten naar Ierland en Noord Ierland in minimaal vier tot vijf dagen op hun bestemming zijn.

Wat moet er aan invoerkosten betaald worden?

Invoerkosten bestaan uit invoerrechten en btw. De hoogte van de invoerkosten zijn afhankelijk van de waarde van het pakket. Voor alle goederen onder de £ 135 geldt dat er btw over afgedragen moet worden. Voor goederen boven de £ 135 moet er zowel btw als invoerrechten betaald worden.

Wie betaalt invoerkosten?

De ontvanger van het pakket betaalt deze kosten aan de douane. De ontvanger krijgt van DPD UK een e-mail met een betaalverzoek via een veilige betaallink. Iedere dag dat er niet betaald wordt, krijgt hij een herinnering. Deze herinnering wordt vijf keer verzonden.

Hoe verstuur je na Brexit een pakket naar het Verenigd Koninkrijk?

Lees het stappenplan en je weet precies wat je moet doen om jouw pakket goed in het Verenigd Koninkrijk aan te laten komen.


Hoe je een pakketlabel voor een pakket naar het Verenigd Koninkrijk maakt

1. Kies als bestemmingsland Verenigd Koninkrijk
2. Kies daarna of je een ParcelLetter, een pakket van 0-10 kilo of een pakket van 10-20 kilo wil versturen.
3. In stap 2 van het verzendproces begin je met het invullen van de gegevens van de ontvanger.
4. Zodra je die hebt ingevuld, zie je het gedeelte van de douaneverklaring. Daar vul je achtereenvolgens in:
a. Soort pakket; je kan kiezen uit:
i. Geschenk
ii. Documenten
iii. Handelsmonster
iv. Commerciële goederen
v. Retourgoederen
5. Daarna geef je per artikel in je pakket, in het Engels of de taal van het land van bestemming, een korte toelichting:
a. Omschrijving
b. Aantal
c. Gewicht
d. Waarde in euro
e. Land van herkomst; dit is het land waar het product geproduceerd is, niet waar je het gekocht hebt.
f. Goederencode; dit wordt ook wel HS-code genoemd. Deze kun je opzoeken op de website van de douane
6. Als je verschillende artikelen in één pakket hebt, voeg je nog een artikel toe en vul je ook daarvoor alle gegevens in.
7. Je ziet vervolgens het totale gewicht en de totale waarde van jouw pakket.
8. Vul daarna ook nog een factuurnummer in. Heb je geen factuur bij je pakket? Verzin dan zelf een factuurnummer, bijvoorbeeld de datum van verzenden met een letter er achter (bijvoorbeeld: 20190329K). Hier zijn geen richtlijnen voor. Ook kies je via de kalender een factuurdatum.
9. Als het factuuradres van de ontvanger anders is dan het adres waar de chauffeur het pakket moet bezorgen, vul je ook nog het factuuradres van de ontvanger in. Als de adressen overeenkomen, hoef je niks te doen.
10. Voordat je verder gaat, moet je nog verklaren dat je de douaneverklaring naar waarheid hebt ingevuld.
11. Helemaal onderaan vul je je eigen gegevens in. Ook hiervoor geldt, als jouw factuuradres anders is dan je postadres, geef je ook nog je factuuradres op.
12. Nadat je alles hebt ingevuld kun je eventueel nog een pakketlabel aanmaken of je kiest ervoor om naar ‘Betalen’ te gaan.
13. In stap 3 controleer je nog alle gegevens die je hebt ingevuld.
14. Je klikt op Betalen en via iDeal of creditcard betaal je voor je pakketlabel.

Je hebt voor je pakketlabel betaald, wat nu?
1. Zodra je hebt betaald, kun je je pakketlabel en douaneformulier downloaden vanaf de site. Deze twee documenten ontvang je ook per e-mail.
2. Je plakt het pakketlabel op de doos
3. Het douaneformulier doe je in een plastic envelop (doculop) en plak je ook op de doos.
4. Je overhandigt het pakket aan DPD. Dit kan in een Pickup parcelshop zijn of je heb aangegeven dat de chauffeur het pakket bij je op komt halen.
5. Je pakket wordt naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd, gecontroleerd door de douane en in bewaring genomen bij DPD.
6. De ontvanger krijgt, indien de juiste data bij ons bekend is, een e-mail en een sms van DPD UK met de invoerrechten en btw die betaald moet worden over het pakket.
7. Zodra de ontvanger de kosten heeft betaald, wordt het pakket naar het juiste depot in het Verenigd Koninkrijk verzonden om daar door een chauffeur te worden bezorgd bij de ontvanger.
8. Iedere dag dat de ontvanger niet betaald, wordt er een herinnering tot betalen verstuurd. Er wordt maximaal vier keer een herinnering gestuurd. De looptijd van je pakket is dus ook afhankelijk van het moment van betalen van de ontvanger.
9. Als de ontvanger uiteindelijk niet betaald, kunnen we het pakket niet retour sturen omdat je ook vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland weer te maken krijgt met douane. En die papieren zijn niet aanwezig.
10. Betaald de ontvanger wel de invoerkosten maar wil hij het alsnog retour sturen? Dan kan dit door een nieuw pakketlabel te maken, bijvoorbeeld via de online verzendservice van DPD UK: DPD Local. Ook komen er dan nieuwe douaneformulieren en invoerkosten naar Nederland bij kijken.
11. Zodra het pakket bij de ontvanger is aangekomen, ontvang je hiervan een e-mail.

Kan de ontvanger het pakket retour sturen?

De ontvanger kan het pakket retour sturen naar Nederland maar daarvoor moet een nieuw pakketlabel en douaneformulier gemaakt worden. En er komen ook weer verzendkosten en invoerrechten bij kijken om het pakket Nederland in te voeren.

Heb je nog vragen over Brexit?

Vragen kun je stellen in de chat of via het contactformulier.